Ta dig runt på Nya Zeeland med buss och bil

Det går att åka med buss och du kan hyra bil i Nya Zeeland. När du ser på hur du ska ta dig fram i landet är det viktigt att du betänker vart du vill åka. Intercitybussarna går i stort sett till varje plats i landet som du kan tänka dig. De är ett smidigt alternativ.

Om du vill ta dig mellan de två öarna kan du använda färjor som går mellan Wellington och Picton. Dessa färjor har flera avgångar per dag.

Köra bil på Nya Zeeland

Det är verkligen inte nödvändigt att hyra bil på Nya Zeeland. Men det är klart om du vill ta dig till riktigt avlägsna platser och vara fri från tidtabeller kan det här vara en möjlighet. När du hyr bil i Nya Zeeland ska du alltid kolla vad som gäller om du vill åka mellan öarna. Det kan finnas särskilda villkor för detta.

På Nya Zeeland snirklar sig vägarna fram. Det gör att det kan ta mycket längre tid att komma fram än vad du trodde när du såg på avståndet. Se till att du är pigg när du kör och planera för en längre körtur så att du hinner komma fram innan det blir mörkt.

Kiwis kör på vänster sida

Oavsett om du kommer att köra bil, cykla eller gå ska du komma ihåg att det är vänstertrafik på Nya Zeeland. Det här måste du tänka på när du planerar din körning och då du ser dig om för att gå över vägen. Det är inte helt ovanligt att turister gör fel och orsakar farliga situationer så ta det lugnt och tänk en gång till!