10 saker du inte ska göra på Nya Zeeland!

När du åker till Nya Zeeland kan du se fram emot en massa spännande saker att göra. Men det finns också några saker som du inte ska göra i landet. Här är 10 som kan vara bra att känna till innan du kommer fram!

  1. Jämför inte Nya Zeeland med Australien!

Det är en ganska vanlig jämförelse och det är inte så konstigt med tanke på att Nya Zeeland ändå är en ö som ligger nära Australiens kust. Fast utöver att de två länderna är öar finns det inte så många likheter. Nya Zeeland är inte som Australien. Det är inte hett som i Australien och naturen ser helt annorlunda ut.

  1. Skoja inte om Maorikulturen

Det är viktigt att inte framstå som att du inte respekterar den lokala Maorikulturen. Det kan uppfattas som otroligt oförskämt om du drar skämt eller uppför dig på ett olämpligt sätt på Maori-platser. Faktum är att det anses vara god sed att lära sig lite av deras språk som numera är en del av engelskan i landet.

Du bör veta att kai är mat och att whanau är familj.

  1. Förvänta dig inte en massa folk

Inte ens i Auckland blir det tätt med folk. Om du upplever att det är tomt på folk i städer är det alltså inte ett tecken om att något inte står rätt till. Nya Zeeland är inte ett land fullt med folk och det känns även då det är rusningstid i städer.

  1. Rata inte mat som du inte kan uttala namnet på

Våga testa Maori-rätter när du är i Nya Zeeland. Du kommer att hitta maten som du är van vid hemifrån för Nya Zeeland har också en massa thai-, indiska och amerikanska restauranger. Var modig och beställ in rätter som du aldrig har hört talas om förr.

  1. Missa inte de pyttesmå öarna

Turister brukar besöka den norra ön och så tänker de att det här är Nya Zeeland. Men södra ön och Stuart Island är också något att se och det här är platser som skiljer sig en hel del från den norra ön. På vintern ska du inte missa det vackra vinterlandskapet med snö på den södra ön.

  1. Vin köper du inte på restauranger

På Nya Zeeland behöver du inte köpa vin på restaurangen. Där går det bra att ta med sitt eget vin och du betalar bara en liten avgift för att göra detta. Det betyder att du alltid kan ta med dig det vin som du föredrar hellre än att förlita dig på menyn.

  1. Var inte rädd för lokalbor

Nya Zeelands lokalbor är mycket vänliga och du kan alltid be om hjälp eller ställa frågor utan att det ses som konstigt eller jobbigt. Kiwis som lokalborna kallas för kan verka lite blyga. Misstolka inte detta som att de inte tycker om att de är där. Om du tar kontakt ska du se att du får en trevlig respons.

  1. Bli inte rånad!

Det är inte så ofta som turister i Nya Zeeland blir rånade. Det som kan hända är att din bil blir utsatt för inbrott om den står avsides. Om du har värdehandlingar med dig i hyrbilen bör du inte lämna dem i bilen. Istället tar du de med dig då risken för att du blir rånad personligen är mycket mindre trolig.

Om något skulle hända och du blir utsatt för brott ska du genast rapportera det till polisen.

  1. Slarva inte med regler för tull

När du åker hem ska du deklarera vad du tar med dig. Slarva inte med instruktionerna för detta. Om du tar med dig något som inte är tillåtet utan deklaration kan det bli problem så läs ordentligt!

  1. Räkna inte med uppkoppling

Internet är inte alltid en självklarhet i Nya Zeeland och det är bra att tänka på. När du är ute i naturliga landskap ska du inte förvånas om din smartphone inte har någon täckning. Särskilt på södra ön kan det vara mycket trögt med nätuppkoppling.