Ät gott på Nya Zeeland!

Vad ska du äta då du går på restaurang på Nya Zeeland? Det blir antagligen något från havet med tanke på att landet har mer än 14000 km kustlinje. Fast det finns också annat som kan få dig att längta tills det första restaurangbesöket i landet.

Utöver mat från havet har ju Nya Zeeland gott om får. Därmed kan du lätt beställa in rostat lamm. Rostat lamm serveras för det mesta med grönsaker och kryddas ofta med örter som rosmarin. Utöver lamm kan du givetvis beställa in biff tillagad på lokalt vis.

Traditionell Māori hāngī får du inte missa!

Det går fortfarande att äta mat som lagas i marken på Nya Zeeland. Det här kallas för Māori hāngī och är en traditionell tillagningsmetod. Maten som lagas på detta vis i marken i en slags markugn är för det mesta kyckling eller gris. Men det går också att tillreda grönsaker med Māori hāngī.

Om du vill testa Māori hāngī ska du bege dig till Rotorua som ligger centralt på den norra ön. Där kan du också få mat som tillagas i naturligt varma källor. Be om att få en hāngī-pudding till efterrätt!

Ost och vin

I Nya Zeeland är det också vanligt med inhemsk ost och vin. Det kan du beställa in på restauranger. Om du vill ha brittisk mat finns det fish and chips och i stort sett överallt är det populärt att grilla mat.

Efter maten njuter du av särskilda Nya Zeeländska efterrätter eller av godis som produceras lokalt.

Du behöver inte ge dricks

Det går att ge dricks men det är inget som förväntas när du äter ute på Nya Zeeland. Om du får riktigt fin service är det helt okej att ge dricks. 10% anses normalt. Men om du inte gör detta ska du veta att det inte anses som snålt eller konstigt.