5 saker att tänka på innan du åker till Nya Zeeland

Om du ska resa till Nya Zeeland står du inför ett otroligt äventyr. Det finns en massa saker att tänka på och här ska vi kika på fem som du bör ha i åtanke då du planerar din resa.

  1. Hitta i-SITE ställena

I varje stad finns det som kallas för i-SITE. Det är ett ställe där du kan få kartor, broschyrer och information om lokala sevärdheter. Det är mycket vanligt att bussar mellan städer stannar precis vid denna informationsplats.

  1. Tänk på vädret

Du bör vara medveten om väderleken när du packar din väska. Under sommaren är det riktigt skönt längsmed kusterna. Vintern bjuder på väder som gör det möjligt att åka skidor till exempel på Mount Ruapehu i norra Nya Zeeland. På hösten är det vackert och behagligt väder i landet.

Svåraste tiden vädermässigt är under våren då vädret kan bli tufft med kraftiga vindbyar. Om du ska åka när det är kyligare och blåsigt ska du ha en bra vindjacka med dig!

  1. Med tanke på valutan

Du kommer att kunna använda ditt kreditkort i stora städer men var medveten om hur den Nya Zeeländska dollarn står mot SEK när du ska åka. Det är viktigt att du är medveten om värdet på saker och ting. Var beredd på att det kan bli mycket dyrare än vad du först trott.

  1. Spara pengar på mat

Det är dyrt att äta ute i Nya Zeeland och du kan spara mycket på att handla mat i matbutiker och laga själv om du hyr en bostad med kök. Den billigaste matbutikkedjan heter Pak’nSave.

  1. Cykla inte på motorväg

Om du hyr en cykel i Nya Zeeland och tänker ge dig ut med den ska du veta att du inte kan cykla på motorväg. Ta reda på vilka vägar som räknas som motorväg och cykla inte där. Det är olagligt och givetvis farligt!